Miljön i Indien
En av de bästa saker med att resa är att få uppleva miljön i olika länder. Att beskriva miljön i Indien är väldigt svårt, då det är ett av de största länder, och med flest människor i hela världen efter Kina. Ca 1,3 miljarder människor lever i Indien, och de flesta ca 70% fortfarande på landsbygden.

Så här kan boendet se ut på landsbygden

Det är oftast kvinnor som arbetar på fälten, ofta klädda i färgglada kläder/sari

Mycket av det som producerads på landsbygden fraktas på olika sätt in till städerna för att ge mat till alla som har möjlighet att köpa.

Den mesta maten är vegetariskt, kött är i stort sett bara får och kyckling, fisk och skaldjur finns oftast inte på menyn någonstans.

Det finns så mycket fakta och också motsägelsefull information, så mycket att försöka förstå gällande bl a kastsystem, människovärde, politik, ekonomi, miljö osv. Vi såg bara en bråkdel av Indien då vi reste i områden kring Dehli, Agra, Varanasi och Jaipur, och för att lära sig och att förstå hur det fungerar, skulle kräva många år av vetgirigt lärande.
Längst med gatorna i de mindre samhällena fanns människor som sålde något eller erbjöd tjänster. Den här mannen sålde cashew nötter.

Grönsaksstånd med fina grönsaker

Klipp och rakstuga i det fria.

I den här maskinen pressades sockerrör (tror jag det var) som blandades med limesaft och såldes till törstiga förbipasserande.


Mycket av det vi såg väckte för mig känslor av ledsamhet, vanmakt, oro, oförstående, men gav även glimtar av att många trots allt får det bättre och bättre.
Något jag inte kan förstå är, hur det ska gå till för att det ska gå att få ordning på miljön, att alla människor ska få tillgång till rent vatten och boende, hur alla barn ska få gå i skolan, hur alla ska ha arbetsmöjligheter i framtiden.
Barn ska kunna gå i skolan och inte tigga pengar på gatan....

.. inte heller sälja grönsaker en vardag då det är skoldag...

Många människor sover på gatan, de flesta hade inte underlag utan låg direkt på trottoarer och var kastlösa, av lägsta rang. Dessa människor ville inget hellre än att få boende i slummen, vilket skulle innebära att ha tak över huvudet, gemensamt vatten och toalett, vilket man delade med många andra. Men, som bostadslös fanns varken det ena eller det andra. Vattenkranar fanns på vissa ställen, dit männsiskor ändå kunde gå och dricka, tvätta av det värsta osv, men de lägst stående verkade inte ens orka ta sig dit.

En gata där människor bor, i Varanasi

Det som underhålls och är vackert i allt det karga och smutsiga, är de tempel som finns överallt.

Som jag förstår det är arbetslösheten inte så stor, men det verkar bero på att landet inte är så utvecklat, så det krävs många för att få allt att fungera i det myllrande samhället och lönerna är väldigt låga för de lågavlönade. Ett exempel är att man slänger sitt skräp där man går och står, sedan kommer det städare och sopar gatorna tidigt på morgonen, det är helt OK i deras ögon och många får arbete pga att andra skräpar ner. Det som verkar bli bättre är att det blir mer och mer sopsortering, viket innebär att personer sorterar sopor och säljer för att få in lite pengar..
Uppfinningsrikedomen över hur man kan tjäna pengar är fantastisk och det verkar som alla försöker hitta lösningar till jobb.
Spela för oss turister och få en liten slant, ett exempel.....

Köra cykel riksha genom trånga gator och gränder är ett annat.....

Sälja grönsaker...

eller blommor på gatan ......

Kämpa med tunga leveranser....

Ha små butiker, här ett apotek ser det ut som.

Sälja allt från kryddor till kläder på marknader.

Trots allt som fick mina inre tankar att snurra runt som i en torktumlare, var det väldigt nyttigt och jag skulle önska att alla kunde få möjligheten att se detta land, få synintryck, uppleva dofter/lukter, ljuden, smutsen, glädjen hos de flesta människorna. Att också få se de nya områden som byggs upp, dit medelklassen har möjlighet att flytta, där allt är uppbyggt för att bättra på miljön, där de som bor där bor som i ett eget samhälle i samhället.
Här närmar vi oss Dehli på fina stora vägar och med ett modernt Indien framför oss.

Stora företagskomplex byggs upp och det finns väldigt, väldigt många välutbildade och kompetenta personer som får jobb när stora företag etablerar sig, väldigt många inom teknik och IT branchen.

Kontrasterna är mellan fattiga och rika är väldigt påtagliga, men vi upplevde inte några konflikter mellan människor pga det. Det är som de flesta accepterar att det är så och alla verkar kämpa för att få det bättre, lite i små, små steg.
Hej.
Fick tipset av Agnes Wigert att söka upp din blogg och läsa om eran resa till Indien. Jag åker själv dit i november. Bra skrivet!
Hälsningar
Birgitta