Vårt uterumsbygge som blev en oas!

Nu måste jag bara skriva lite om vårt andra stora byggprojekt här hemma! För ca 2,5 år sedan bestämde vi att vi skulle bygga ett uterum, vilket vi pratat om från och till i flera år. Den svenska sommaren är ju inte alltid varm och skön, utan som Tomas Ledin sjunger "Sommaren är kort, det mesta regnar bort" och vi tänkte vi skulle kunna förlänga sommare.
När jag var på sommaravslutning hemma hos en kollega, hade den familjen byggt ett uterum och det var så himla snyggt, så jag skickade bilder hem till Gert.
 
Så, helt plötsligt stod vi på Plantagen och tittade på Skånska byggvarors uterum. Det blev beställning och inte ovanligt då vi hittar på något, så fanns det inte exakt de mått vi skulle ha, så det blev lite specialbeställning. Vid frågan om vi ville anlita en byggare, sa vi nej tack, för Gert ville försöka bygga uterummet själv.
 
Vi hade först tänkt att bygga uterummet på den befintliga altanen, men insåg att det skulle behöva isoleras under golvet om vi skulle kunna nyttja det vår och höst också.
 
En härig oas numera!
 
Vår altan innan bygget.
 
Så under semestern och i väntan på leverans rev Gert den gamla altanen, Cilla kom vid tillfälle och hjälpte till att få loss plankorna. Gert byggde sedan ett helt nytt golv av fint lärkträ, med isolering under den del där rummet skulle stå. 
 
Rivning 
 
Nya golvet, i regn och rusk
 
Det var sagt att leveransen skulle komma under vår semester, men det blev försenat, så den kom lagom då vi hade börjat jobba igen. Då var det bara att försöka få till hur det skulle byggas.
 
Jag kände verkligen mig både orolig och uppgiven under perioder, det var som ett plocke-pinn som hade kommit. 
Ritningarna var verkligen inte de bästa och alla bräder skulle målas då det kom omålat och vi skulle ha vitt. Gert läste ritningar, kliade sig i huvudet och klurade ut hur det skulle sättas samman. Jag målade varje planka två gånger, tog också hjälp av barnbarnen vid några tillfällen.
 
Vid flera tillfällen kände jag mig helt förtvivlad och frågade om vi inte skulle ringa efter en byggare istället. Men nej, det här skulle gå ändå!
 
 
Målningen 
 
Läsa instruktioner fram och tillbaka
 
Mäta och såga
 
Första fönsterpartiet på plats
 
Vi kunde börja se att det skulle bli ett rum
 
Mycket skräp blev det att åka och slänga, stora fönsterpartier kom stående i träställningar
 
Då de stora fönsterpartierna skulle sättas på plats, tyckte inte Gert att måtten stämde som leverantören hade räknat ut och skickat fönster till. Han mätte och tänkte, tänkte och mätte, men fick inte ihop det. Han ringde då och fick svaret att jo då, det skulle stämma.
Efter ytterligare frustration ringde han igen och tvingade dem att gå igenom ritningarna och måtten över datorn, och visst var det så, de hade räknat fel, så det var bara att vänta på nya fönster som de fick lämna och hämta de som blivit fel. Det blev ytterligare en liten försening i projektet.
 
Så när rödbetorna hade vuxit sig för stora och träiga, och löven började skifta färg, hösten 2015, var vårt härliga uterum färdigt.
 
 
 
Vi inredde med möbler, mattor och ljuskällor, fixade växter och pyntade, äntligen färdigt!
 
Härligt ljust, varmt och inbjudande blev vårt extra rum!
 
En skön vila på rygg i soffan
 
 En god bok och ett glas vin, går också bra!
 
Skönt att vara där då det är regn och rusk ute
 
Härligt att duka till fest också, här är det Hallowenfest på gång
 
I väntan på midsommargästerna och sill-lunchen
 
Ja, även den här vintern med snö och kyla har vi värmt upp i uterummet och suttit där och läst, lyssnat på musik och bar njutit av att se ljuset utanför!
 
Vi fick ta bort de stora istapparna som bildades då värmen smälte snön på taket, men vackert var det att se. Det är inte ofta man får se så vackra istappar som gjorda av finaste glas!
 
Ja, som alla förstår har även det här bygget blivit till ett underbart ställe där vi kan hitta lugn och ro för själen. Vi kommer fortsätta att spendera mycket av vår lediga tid hem med att bara vara!