Sydafrika

Vi har aldrig tidigare varit i Sydafrika, vilket för mig varit en drömresa som jag kanske inte trodde jag skulle få uppleva. Men, vi gjorde det, beställde an resa på 8 dagar för att åka på safari. Det är kort tid att resa så långt för, men då vi inte visste hur vi skulle tycka om det, kändes det ändå rätt att börja så.
Vi valde också den här gången att köpa ett paket med buss, flyg, boende, svensktalande guide, Roger, som var med oss hela tiden, safari och massa annat som ingick. Vi skulle åka med ett gäng personer från Linköping, Norrköping, Västervik som vi inte alls visste vilka de var. Det kändes som det skulle kunna bli vad som helst!
 
Det blev det också, det blev en av de bästa resor vi gjort hittills, vi blev ett gäng på 17 personer som följdes åt under de här 8 dagarna, ett gäng med glada, positiva, trevlig människor, den bästa grupp som man kan tänka sig. 
 
 
När vi landat efter en lång resa, fick vi en rundtur med buss och guide genom Pretoria. En intressant stad och duktiga guide. 
 
Vackra hus fanns där
 
Fattiga människor och hög arbetslöshet 
 
Ännu ett vackert hus
 
Höga hus
 
Så kom vi fram till en park där Mandela stod staty, dit kommer de flesta turister och där finns det då möjlighet att shoppa med sig något hem.
 
Parken låg vackert med utsikt över Pretoria
 
Många fina blommor fanns där!
 
Statyn var välgjord och var väldigt likt Mandela och var väldigt hög. Det här är hans ena hand.
 
Här är han!
 
Sedan var det in i bussen igen! Bussen var specialbyggd för att klara de vägar som den måste klara av, en lastbil med bussdel och upphöjd i bak för att inte slås sönder i guppen på vägarna.
 
Inne i bussen var det lika bekvämt som i en vanlig buss! Här ses vår guide Ash, huka sig ner.
 
Efter att vi åkt ca 3 timmar i bussen, först på fin motorväg, sedan en mindre ganska guppig väg och sist en väg som gjorde att vi nog blev några centimeter kortare och gav massage på "fläsket", kom vi äntligen fram till vår camp.
 
Vårt tält såg ut så här, det ser inte mycket ut för världen bland alla buskar, men inne var det hur härligt som helst. 
 
 
Vårt tält hade nr 1 och låg längst bort på en av stigarna.
 
Den här skylten stod vid vårt tält, "hit men inte längre"!
 
Det var så fint inne i tältet!
 
Handfatet inne på toaletten var det vackraste jag sett!
 
Duschen var utomhus och det var sååå härligt att stå under träden och duschen, varmt och skönt vatten som strilade ner över kroppen.
 
En liten pool fanns på området, där blev det vila mitt på dagen i solen och med ett snabbt dopp i det jättekalla vattnet i poolen. Morgon, kväll och natt var väldigt kallt, så vattnet blev aldrig uppvärmt. Men vad gör väl det, härligt i solen och trevligt sällskap var tillräckligt!
 
Härliga hängmattor fanns också vid poolen.
 
Det var ingen rast och ingen ro, vi åkte ut på vår första safari redan första kväll! 
Vi blev uppdelade i 2 grupper/2 bilar i vilket vi sedan var placerade i under resten av safariturerna.
 
Det här blev vår ranger, chaufför och guide i den bil vi åkte med, en duktigare person kan man nog inte få, hon var helt suverän,envis för att hitta djuren och annat som vi kunde få se och uppleva, orädd och så jättetrevlig.
 
Här har hon stannat för att prata om något hon upptäckt
 
Här letar hon spår att följa
 
Med mössa på huvudet en kylig morg
 
 
Här gräver hon fram en bit av en rot som doftade som tigerbalsam.
 
Det här är den andra rangern och guiden, honom åkte vi med en gång på en extra safaritur som gick att köpa till.
 
Vi såg en massa djur, stora som små.
 
Bästa fotografen, fångade allt på ett helt annat sätt än hur mina bilder ser ut!
 
Gnuer var det gott om, de fanns överallt och till slut blev det "äää, bara en gnu!", men tänk att ha fått se dem i verkligheten och på så nära håll, helt otroligt! De sökte sig in till vår camp på nätterna och vi kunde höra dera läte både morgon och kväll.
 
Zebror, både ute på savannen men också inne på vår camp vid ett tillfälle
 
Ett spinelbo, där det lever massa små spindlar tillsammans och i boet lagrar de sin mat.
 
Giraffer såg vi
 
Ett vackert hjortdjur i vattnet.
 
Vårtsvin med familj, som gick inne på vår camp.
 
Som sagt, gnuer i massor!
 
Elefanter
 
Närkontakt med elefanter, oj så rädd jag var!
 
Lejon en disig morgon.
 
Lejon är stora!
 
 
Småfåglar av olika slag
 
Noshörning som vi också hade ganska mycket närkontakt med.
 
Men, han smekte bara på sidan av bilen och gick vidare, pust!
 
Till skillnad från alla stora, den lilla elefantmusen, en av de "små big five"
 
Men naturen var också en så vacker upplevelse, så även då vi inte såg några djur var det bara att njuta av allt vackra runt omkring!
 
De höga bergen som tornade upp sig i bakgrunden, så mäktiga!
 
Bär som aporna gillade.
 
Soluppgång!
 
Savannen
 
Vattenväxter
 
Gröna blad överallt
 
En av vägarna på våra safariturer
 
Den här växten äter girafferna helst, kolla taggarna, de har verkligen ett sätt att kunna ta de gröna bladen utan att sticka sönder hela munnen!
 
En fröställning hos en växt.
 
En kvällstur högt upp till bergens topp, både häftigt och skrämmande, det var verkligen smalt, djupt ner på en sida och så jättehögt upp, men när vi kommit upp var det värt allt och vi kom också ner lyckligt och väl, men jag har ingen bild från nerresan, höll mig krampaktigt kvar i kanten på bilen!
 
Vattenfall på vägen upp, inte mycket vatten men vackert.
 
Det friska klara vattnet från berget samlades i små samlingar.
 
Vi ska inte glömma all god mat vi fick, första dagarna kändes som vi åt ofta och mycket, sedan började vi kunna välja och inte äta för mycket.
 
Vid varje safaritur var det något att äta och dricka, på morgonturen kaffe och kaka och på kvällsturen en drink eller öl och det här goda som ställdes upp på bilarna.
 
Hamburgare vid en av våra luncher på campen, supergott och mycket!
 
Stekbordet där vi beställde omelette, stekt eller scrambled ägg till frukosten.
 
Frukosten en av dagarna för mig, omelett, vita bönor, rostad smörgås med ost och marmelad. Oj vad mätt jag blev! Frukosten serverades efter morgonsafarin, då vi kom tillbaka till vår camp.
 
Det här fick vi på morgonen vid 6-tiden då vi kom upp för att åka på morgonsafari, kaffe och kaka. Lite konstigt och ovant första dagen, men sedan var det helt OK.
 
Sista kvällen hade de arrangerat en överrasknings middag för oss, de hade flyttat ut i naturen, tänt eldar och satt upp grillar, vi fick en underbart härlig kväll med soppa, grillat med tillbehör, sång och dans från de som jobbade på vår camp, de drog upp oss också, så alla dansade och sjöng, skrattade och hade en härligt trevlig kväll, innan vi åkte tillbaka till campen för att sova en sista natt innan tillbakaresan till Sverige började, eller som för några, fortsättningsresan till någon annan plats i Sydafrika. Härligt med också lite sorgligt att lämna de här underbara dagarna, och alla trevliga, härliga människor bakom oss.
 
När vi sedan dagen efter åkte, var vår sista anhalt en guidad tur i Soweto, vilket var en fin avslutning. 
När bussen hämtat oss och vi skumpat fram på vägarna tillbaka till motorvägen, kom vi till Soweto där vi hämtade upp en lokal guide, Josefine. Hon var så bra på att berätta om hur det är i Soweto, hur utvecklingen varit och tog oss med på en promenad i staden så vi skulle få känna på atmosfären och också för att visa att vi var där. Hon sa det var viktigt att de som bor och lever där får se att vi inte är rädda utan intresserade av miljön och människorna som lever där.
 
Det här är hur det kan se ut i de bättre kvarteren i Soweto
 
Så här kan det se ut i slummen, där många fattiga människor bor. Där gick vi inte, passerade med bussen.
 
På rundvandring till fots, guiden står mitt fram i solglasögon, en bestämd och mycket duktig person.
 
Försäljare där vi köpte det enda vi tog hem, en liten flodhäst i sten. Det är enda sättet för många att stå på marknader och sälja både det ena och det andra, mycket handarbete och det behövs turister som kommer och handlar för att de ska få ihop till att leva. Arbetslösheten är väldigt hög i Soweto.
 
Färgglatt
 
Två flickor på väg från skolan
 
En dansuppvisning på gatan bara för vår grupp, ett sätt att tjäna pengar då det inte finns tillräckigt med arbete för alla.
 
Sedan blev det flygplatsen och resa till våra destinationer och vi kom hem lyckligt och väl ca 30 timmar efter vi lämnat vår camp på morgonen innan.
Jag kan bara säga ännu en gång, tack alla fina medresenärer som vi har haft under de här dagarna, fantastiskt att få uppleva allt det här tillsammans med så fina människor!