Teplantage i Kina

För några år sedan gjorde vi en resa till Guilin i Kina. Efter att ha bott och arbetat i Kina under några år, ville vi uppleva mer från det landet, se några fler områden av allt som finns att uppleva där. 
Vi upplevde så mycket på de två veckor vi var där och det är svårt att välja ut en mindre del att dela med mig av.
Jag valde den här gången att skriva om vårt besök på en teplantage.
Guilin ligger i Guangxi-provinsen i Södra (sydvästra) Kina och är en stad med ca 5 miljoner invånare. När vi anlände dit, bokade vi redan på flygplatsen en guide och en chaufför med bil som vi kunde ta oss runt med till olika ställen.
Ett av de första stoppen gjorde vi på den här teplantagen, vi var de enda besökarna där och fick en privat guidning och en privat te-provnig!
Det här är vår duktiga guide "Linda" som gjorde allt för att vi skulle få så många upplevelser som möjligt. Allt vi sa vi ville se, ordnade hon!
Teplantagen hette GuiLin Tea Science Research Institute och låg väldigt vackert med sockertoppsberg runt omkring.
Vi fick gå runt bland tebuskarna som växte i långa rader...
Vi fick låna hattar som användes av teplockarna....
Supersnygga !!!
Vi fick se de olika stegen med teplantorna, först det frö som ska bli en tebuske...
...sedan blomknoppen och blomman....
... det första skottet som växer ut blir en sorts te....
...det ljusa skottet med blad blir en sort....
.... och det mörkare blir en sort te!
Alla skotten plockas för hand och genomgår en process med torkning i olika steg, sedan packas det och säljs till olika köpare.
När vi sett processen att få fram olika sorters te, följde en teprovning så vi fick smaka på de olika smakerna.
Många olika små skålar och kanor i olika storlekar behövdes för att göra cermonin på rätt sätt!
Vår guide på plantagen, Jack, brann för sitt arbete med te och teprovningar, han hade verkligen en helt otrolig kunska som han förmedlande till oss.
Han behandlade allt i cermonin med vördnad och finess.
 
Det finaste teet packades i väldigt hårda kakor, som lades i fina kartonger innan de skulle säljas, de dyraste skulle vi aldrig ens drömma om att köpa!
Men, vi köpte med oss ett fint te hem, vilket vi ännu inte har börjat att ta av, så länge det ligger i sin förpackning och kartong, ska det kunna stå sig i massor av år.....
Så lämnade vi teplantagen och idag har jag en helt annan känsla för te, tepåsar i alla ära och som så lätt att bara doppa i hett vatten är helt OK, men te från Kina eller från Sri Lanka som kommer i lösvikt är i en klass för sig!
Vi reste vidare mot nya platser, det som följde direkt var att ta en linbana in i dimman och rakt upp på en bergstopp vilket hette Yaoshan Scenic Spot!
Äventyret fortsatte!