Afrika safari

Efter att ha varit på kortare safariturer, en bra safaridag i Sri Lanka, 4-5 fantastiska dagar på savannen i Sydafrika, tigersafari, en lite si-så-där-safari i Indien en dag (med endast en tiger att se) hade vi fått "blodad tand" och ville åka på en lite längre tur och att åka själva utan någon grupp och i egen bil.
Vi ville se och uppleva fler sådana här djur i frihet, de här träffade vi på i Sydafrika!
Vi forskade lite hur det skulle kunna gå till och tog in några offerter från några reseföretag som hjälpte till att boka resor på egen hand.
Vi träffade Göran på Tagalong när det var Resemässa i Norrköping. Tagalong är ett litet familjeföretag i Skåne och vi fick förtroende för dem, så efter lite kontakt fram och tillbaka om upplägget, blev det via Tagalong vi bokade vår resa.
Resan innebar resdagar, 7 dagar safari i Nationalparkerna Tarangire, Ngorogoro, Serengeti och Lake Mantara, samt 6 dagar sol och bad på Zanzibar som avkoppling efter safarin.
Vi hade läst att oktober skulle vara en bra månad att åka, innan regnet började komma, så oktober blev det. Innan vi skulle resa, kollade vi väderrapporterna varje dag och det såg ut som vi skulle få en resa i regn och kanske några solglimtar. Det var inte riktigt så vi tänkt oss, men vad att göra! Vi packade för att klara av regndagar också och höll tummarna för att det inte skulle bli så hela tiden.
Mellanlandning i Addis Abeba!
När vi kom fram till Kilimanjaro flygplats stod John, som blev vår chaufför och guide under safarin och väntade på oss. Jag älskar verkligen att åka bil i ett nytt land, se miljön, människorna och vardagen, få ett första intryck över landet.
 
Vi skulle till Arusha för att tillbringa vår första eftermiddag, kväll och natt där. Det här är en av gatorna i staden
Kvinnorna var fantastiska på att bära allt på huvudet!
John skjutsade oss till hotell Venus, som var ett väldigt fint hotell, inte stort, men väldigt lyxigt, rent och fint, mitt i allt det lokala som är enkelt och smutsigt. Vilka kontraster!
Utsikt från vårt hotellfönster rakt över gatan....
... det här lite mer åt höger...
Vår middag i fina restaurangen på kvällen
Baren på hotellet
 
Det var härligt för oss att börja så, men ändå är upplevelsen av kontrasterna lite dubbelbottnad. Vi hoppas och tror ändå att vi turister bidrar till en utveckling för alla.
 
Morgonen därpå kom John som bokat och hämtade oss, nu var verkligen fotografen redo för äventyren och djuren vi hoppades få se
Nu blev det en lite längre resa än dagen innan, med så mycket att se på vägen och inget regn!
Melonförsäljning och massor av annan frukt såldes direkt från gatorna....
Ett lokalt boende....
Vi såg många barn på väg till och från skolan, de flesta skrattande och pratande ...
John hade laddat upp med vatten åt oss inför vår färd!
Vi såg människorna som rörde sig på gator och vägar, det var få privatbilar....
Vattenpölar och smutsiga gator/vägar, det regnade dagen innan, då vi kom fram till Tanzania....
Men, molnen bröt upp och vi fick en fin första dag. Här är det näst största berget i landet, efter Kilimanjoro är det Mount Meru som är högst.
Små butiker finns överallt längst vägen...
Flätade korgar och mattor fanns att köpa 
En bilverkstad
... och boskap som korsade både små och stora fina vägar var det överallt. Boskapen var främst kor som här, men också massor av getter och även åsnor. Kor och getter för maten skull, medan åsnorna var för att frakta allt som behövde fraktas.
Som jag förstod det är det främst Masaierna som äger boskapen och de tar sina flockar fram och tillbaka till vattenhål varje dag. Det var både små och stora flockar med djur, även både barn och vuxna som drev flockarna. De barnen fick nog inte mycket skolgång....
 
Vidderna var otroliga! Det var väligt torrt och inget grönt längst med många av vägarna vi åkte genom. Det var verkligen en variation av natur som vi fick uppleva under vår resa.
Lite nybyggen såg vi också, både sådana som pågick och många halvfärdiga som verkade stå helt tomma och öde.
Safety first, eller hur!
Det var många som sålde konst längst med vägarna, alla verkade ha ungefär samma motiv...
Enkla boenden i lerhyddor!
Vi stannade till i en Masaiby för att få se lite av deras liv. Det var en källa till inkomst för dem då vi turister stannade till. Vi fick betala och de välkomnade oss med dans och sång.
 
Några av kvinnorna
Den här killen nedan, tog med oss in i en av deras lerhyddor och berättade om deras liv.
Deras far bodde i byn med sina 10 fruar och totalt bodde det 46 personer i byn. I hyddan fanns två sängar gjorda av träpinnar, åtskilda med någon form av tygstycke, de hade en eldstad och det var verkligen mörkt där inne, inga fönster eller gluggar, bara öppningen in. Det går bara att föreställa sig hur rökigt det ska vara då de tänker för värme och att laga mat.....
De hade också ett område med bord och massa prylar som kvinnorna sålde, mycket sånt som de gör själva. Jag upplevde inte att kvinnorna var så glada, men det kanske har att göra med hur och vad de får visa upp....
Vi hade inte tänkt köpa något, men efter mycket om och men, förhandlande om priser (de försökte få oss att betala hutlöst för sådant vi inte ville ha), så köpte vi till slut en liten träskulptur av en masaikvinna. Den är faktiskt riktigt fin nu, då vi plockat upp den hemma. Vi fick betala 15 USD för den, det tyckte vi var jättemycket. Men, det verkade ändå som de var väldigt besvikna på oss att vi inte köpte mer....
Det här är träfiguren vi köpte dyrt, samt ett armband som jag köpte i Arusha. Färgerna på armbandet är de som finns i Tanzanias flagga och har olika betydelser. Den blå är havets färg, den gula är de tillgångar som landet har (ex guld), den svarta syboliserar deras hudfärg och den gröna är allt det gröna i landskapet, träden, buskar osv.
I Masai byn vi besökte fanns en skola och vi fick träffa några av eleverna med deras lärare. De hade en doneringslåda och pengarna skulle användas för att bygga en större skola som även skulle kunna ta elever från andra Masaibyar i närheten. Det tyckte vi var värt att sponsram, så en peng blev det till det, så lite har vi bidagit till förbättring av deras villkor.
Det blev inga fler souvenirer inhandlade. Ja, lite kryddor kom med hem också!
Lärarna som undervisade hade en griffeltavla som de skrev på, för övrigt verkade det inte som de hade några speciella hjälpmedel.
Det här får bli mitt första inlägg från resan, lite om den spännande kulturen, miljön och människorna. Nästa inlägg kommer handla mer om safariturer och våra lata dagar på Zanzibar!