Fort och tempel i Indien

Vår resa i Inden innebar ett antal besök i fort och tempel, inför och vid varje besök fick vi väldigt bra och intressant historia beskrivningar från Adam, vår guide, ibland med lite inlägg från en indiers, Bichans, syn på hur det varit och är. 
Så här i efterhand har jag svårt att hålla isär vilka fort och tempel som vi var på, men ska försöka reda ut något av det. Fel namn på fel plats, är absolut bara jag som kan skyllas för!
I Jaipur som också kallas "den rosa staden" var vi och tittade på City Palace, pampigt och fint.
Lite historia lektion från Adam
I ett hörn utanför själva muren lever och bor den Maharadja som finns idag
På väg därifrån var det som vanligt massor av försäljare och tiggare, här var det en lite tjej som tiggde och för att vi skulle se henne då vi satt i bussen, klättrade hon upp och tittade in på oss, sa något och höll ut sin hand för att visa att hon ville ha pengar
Vi var också vid Amber fort i Jaipur och tittade på det fantastiskt vackra byggnaden av marmor och röd sandsten, med smyckat tak där speglar fångade ljuset på olika sätt.
Vi åkte jeep upp till fortet, tillbaka ned var vårt första riktiga möte med trafikkaos.
Väldigt vacker byggnad
Spegeltaket
Adam och Bichan visar en fin marmor relief, vilken hade symboler som Bichan förklarade
En mur som liknade kinesiska muren fanns runt fortet
Så här fick kvinnorna sitta och titta ut genom "galler" på allt som hände, de fick inte visa sig eller delta i det som skedde utanför. Det här fanns i alla gamla fort och byggnader som vi såg.
För mig går det inte att förstå att det faktiskt är kvinnor än idag som inte får visa sig, som går i niqab och burka, som måste finna sig i det och också gör det. Det är helt emot mina värderingar!
Liten glimt av nedfärden!
Vi fick verkligen hålla oss fast i jeepen och både skrämt och roat titta på kaoset.
På vägen från fortet stannade vi och tittade på Jal Mahal, Vattenpalatset, som ligger mitt ute i en liten sjö. Det var vackert, ett lugn efter turen i jeeparna, och mellan vägen och sjön, fanns det sjöfåglar.
 
 
Taj Mahal är ett av de vackraste tempel jag sett, vilket egentligen är ett monument som kejsare Shah Jahna lät bygga som ett minne över sin fru som gick bort då hon skulle föda deras 14:e barn. Det tog 20 år att bygga det och det är helt i vit marmor och svårt att på bild visa hur vackert det är i verkligheten. 
 
Kvällen före besöket var vi på en teater/show med mycket vackra danser i, som berättade historien om kejsaren och hans hustru. Det var inget vi kanske trodde skulle vara något speciellt, men kunde va roligt att se en lokal show. Det blev över förväntan, då vi sedan såg Taj Mahal med lite mer bakgrund och det blev då än mer intressant.
Vi fick inte fotografera inne på teatern, men här är en av våra reskamrater, Agnes, på väg in i den fina byggnaden.
Så fick vi då se detta fantastiska byggverk
Ser inte vitt ut på bilden, men det var det verkligen, speciellt då solen lyste på den vita marmorn
Och vi har faktiskt varit där .....
 
Men, det finaste var nog för mig ändå det enklare och mindre, "Baby Taj", som var vad man skulle kunna säga en miniatyr av det stora. Det var en sådan lugn och frid där, vackert med blommor och trädgård, och väldigt lite folk.
 
 
Väldigt vackert utsmyckat inne i templet
Då vi tittade ut över floden såg vi fullt med kossor på andra sidan som verkade ha en skön badplats.
 
 
Ett vackert fort, Agra fort, fick vi också besöka. 
 
Det var också intressant att se och höra historian omkring. Vi fastnade vid ett ställe med ekorrar som vi matade med smulor i handen. En härlig känsla att känna de små tassarna mot handflatan!
Även här var det mycket marmor
En vacker trädgård på innergården
Några av våra reskamrater ser ut över vyn från fortet
Taj Mahal syns ifrån där de står
 
Vi hann med ytterligare tempel och fort, men både Gert och jag blev lite mätta på det och var inte med in på alla, vi ville se mer av vardagen och människorna runt omkring oss. Det var så mycket mer att se, vilket kommer mer om i nästa blogg!