Recept på Vallmobröd

Hur många gånger jag bakat detta Vallmobröd kan jag inte svara på, men det är så omtyckt och efterfrågat så när det ska till festligheter eller när någon vill ha lite onyttigt bröd, då bakar jag det. Ofta ger jag bort till andra, då det är en så omtyckt som gåva!
Så enkelt, inte mycket jobb, jag kör i matberedaren med degkrokar (tidigare då jag inte hade matberedare, körde jag med elvispen och degkrokar, går ockå bra), formerna på bröden varierar men vad gör det.... 
.... då smaken är så god. Jag fryser in och tar fram efter behov, de blir inte så goda om de får ligga framme några dagar. Om jag skulle råka glömma några framme, brukar jag ta en kort stund i mikron och de blir som nya igen!
 
Jag kom på att jag gärna vill dela med mig av receptet, själv brukar jag ibland byta ut vetemjöl mot något nyttigare mjöl, men det blir aldrig lika omtyckt.

Vallmobröd ca 40 st

100 gr smör eller margarin

7 dl mjölk

3 dl vatten

100 g jäst

2 msk socker

2 tsk salt

1,5 – 1,9 kg vetemjöl

Pensling och garnering:

1 ägg

Vallmofrön
 
Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull , häll på mjölken och vattnet. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med lite av den ljumma vätskan, tillsätt socker, salt och resten av den ljumma vätskan. Arbeta in det mesta av mjölet och låt degen bli smidig och blank.

Sedan får den jäsa under duk till dubbel storlek (ca 25-30 min). Ta upp och arbeta den en stund till – om så behövs med lite mera mjöl.

Dela degen i fyra lika delar och kavla varje platta till ca 1 cm tjock. Skär ut fyrkanter och lägg upp på bakplåtsklädda plåtar och låt dem jäsa ca 20-25 minuter.

Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på vallmofrön. Grädda i 250 graders ugnsvärme 8 -10 minuter beroende på ugn.

Ser det gott ut, prova och lycka till med baket!